Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε την επιχείρηση σας!

Παπακυριαζή 31

Λάρισα

info@isologismos.eu

Email

Φόρος εισοδήματος σε 12 δόσεις
31 Ιουλίου 2019

Φόρος εισοδήματος σε 12 δόσεις

Τίτλοι τέλους έπεσαν χθες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων της φετινής χρονιάς. Μετά από μονοήμερη παράταση, τα εκκαθαριστικά των χρεωστικών δηλώσεων ανέμεναν με την ταυτότητα οφειλής ανά χείρας, προκειμένου να εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος που βαραίνει το κάθε εκκαθαριστικό.

Το σημερινό μας κείμενο λοιπόν δεν πραγματεύεται τίποτα περισσότερο λοιπόν από το φλέγον για πολλούς ερώτημα, πώς να πληρώσω τον φόρο μου σε περισσότερες δόσεις.

Μία πρώτη ματιά στο εκκαθαριστικό σημείο, στην αριστερή του πλευρά, εμφανίζει την ταυτότητα οφειλής με τα τρία τμήματα διαχωρισμένα με κενό. Υπενθυμίζουμε πως το πρώτο κομμάτι είναι το ΑΦΜ του εκάστοτε φορολογούμενου.

Στην ίδια ενότητα φαίνεται και το σύνολο του φόρου, ενώ από κάτω το ίδιο ποσό σπάει σε τρεις εγγραφές, μία για κάθε δόση που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).

Οι δόσεις αυτές έχουν ημερομηνίες 31/07, 30/09 και 30/11, ενώ το ποσό είναι το 1/3 του συνολικού φόρου.

Τα φετινά δεδομένα, δείχνουν ένα μέσο χρεωστικό εκκαθαριστικό, να κυμαίνεται στα €1.100. Αυτό σημαίνει €367 τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, ενώ αν ο φορολογούμενος έχει και ακίνητα, τότε το ποσό του οικογενειακού προϋπολογισμού για τους δυο τελευταίους μήνες πληρωμής του φόρου εισοδήματος, επιβαρύνεται σημαντικά λόγω ΕΝΦΙΑ.

Σημαντικό είναι λοιπόν να επιμεριστεί το ποσό σε περισσότερες δόσεις, σε βάθος προφανώς μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα.

Η πρώτη λύση για περισσότερες δόσεις που θα αναφέρουμε είναι μέσω των τραπεζών και κυρίως μέσω πιστωτικών καρτών.

Προφανώς είναι ένας τρόπος που δεν απευθύνεται σε όλους δεδομένου ότι το ελάχιστο μεσοσταθμικά εισόδημα που ζητείται, αγγίζει τα €10.000.

Οπότε η επόμενη λύση είναι η ρύθμιση μέσω της ΔΟΥ, μέσω της πάγιας ρύθμισης 12 δόσεων που υφίσταται.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενεργές ρυθμίσεις στην ΔΟΥ περιλαμβάνουν και την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, όμως η ρύθμιση αυτή αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και το 2018.

Υπενθυμίζουμε την εν λόγω ρύθμιση, διότι καίνε τα εξής σημεία:

  • Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης, η ρύθμιση χάνεται, οπότε και πρέπει να μελετηθεί με προσοχή ο οικογενειακός προϋπολογισμός και
  • Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 01/01/2019, τότε η ρύθμιση πάλι χάνεται, οπότε και πρέπει κανείς είναι συνεπής στην πληρωμή του εκκαθαριστικού προκειμένου να μην κινδυνεύσει να χαθεί η μεγάλη ρύθμιση.

Προσοχή λοιπόν στις πληρωμές σας, προκειμένου να μην χαθούν ρυθμίσεις, αλλά και να αποφευχθούν προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμων πληρωμών.

Αριστείδης Οντούλης

Αριστείδης Οντούλης
Λογιστής

Share:

Πρόσφατα άρθρα

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε στο κεντρικό τηλέφωνο της εταιρίας ή συμπληρώνοντας τη Φόρμα Επικοινωνίας.

Επικοινωνία