Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε την επιχείρηση σας!

Παπακυριαζή 31

Λάρισα

info@isologismos.eu

Email

Τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες από τον κυκλώνα “Ιανός”
21 Σεπτεμβρίου 2020

Τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες από τον κυκλώνα “Ιανός”

Ο Ιανός πέρασε από την χώρα μας και σε πάρα πολλές περιοχές άφησε ανελέητες ζημιές. Σπίτια, επιχειρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ζωντανά χάθηκαν, ενώ και κάποιοι συμπολίτες μας πέσαν θύμα του κυκλώνα που ζήσαμε.

Η οικονομική ζημιά είναι αν μη τι άλλο τεράστια, ενώ η οικονομία ήταν σε δεινή θέση ακόμη και χωρίς τον κυκλώνα. Εύλογο λοιπόν είναι να αναρωτηθεί κανείς για τις ενισχύσεις που αναμένεται το κράτος να χορηγήσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενημέρωσε επί τούτου τα εξής:

Τα μέτρα όπως τα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας:

Αναστάλλεται για έξι μήνες η πληρωμή των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων
Χορηγείται ενίσχυση €600,00 σε κάθε νοικοκυριό που επλήγη η κύρια κατοικία του, €600,00 στις πολύτεκνες οικογένειες, €600,00 για κάθε μέλος οικογένειας που είναι Άτομο με Αναπηρία. Παρέχεται ενίσχυση μέχρι €6.000,00 ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσης κατοικίας.

Παρέχεται ειδική ενίσχυση €4.500,00 σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία, από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Διατίθεται άμεσα 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσεις τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους δήμους για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές.

Άμεσα προχωρά μέσω του ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με την μορφή επιδόματος €5.000,00 για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και €8.000,00 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Η ζημιά είναι μεγάλη και σε πολύ δύσκολη συγκυρία, ελπίζουμε οι ενισχύσεις να μπορέσουν να είναι περισσότερες και οι ζημιές μόνο υλικές.

Αριστείδης Οντούλης

Αριστείδης Οντούλης
Λογιστής Ά τάξης

Share:

Πρόσφατα άρθρα

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε στο κεντρικό τηλέφωνο της εταιρίας ή συμπληρώνοντας τη Φόρμα Επικοινωνίας.

Επικοινωνία