Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε την επιχείρηση σας!

Παπακυριαζή 31

Λάρισα

info@isologismos.eu

Email

Πώς Θα Λειτουργήσει Το Λιανεμπόριο Από Αύριο Δευτέρα
17 Ιανουαρίου 2021

Πώς Θα Λειτουργήσει Το Λιανεμπόριο Από Αύριο Δευτέρα

Ανοίγει αύριο 18 Ιανουαρίου 2021 το λιανεμπόριο.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.3060/15.1.2021 με τα μέτρα που θα ισχύουν πανελλαδικά για το διάστημα από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00. Μετά το άνοιγμα με την μέθοδο του click away που δοκιμάστηκε την περίοδο των Χριστουγέννων, τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου που από τον Νοέμβριο είναι κλειστά, ανοίγουν αύριο. Η ανακοίνωση έχει γίνει γνωστή, βγήκε όμως και η ανακοίνωση αναφορικά με το πλήρες πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Τα μέτρα που ισχύουν για λιανεμπόριο, καταστήματα τροφίμων καθώς και για κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής αναλυτικά :

Καταστήματα τροφίμων (π.χ.σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ,φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων

    1. Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες,γραφεία, χώροι στάθμευσης).
    2. Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
    3. Ειδικώς ως προς τα καταστήματα τροφίμων τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
    4. Υποχρέωση καταστημάτων τροφίμων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
    5. Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
    6. Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
    7. Δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 με προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από τις 7:00 έως τις 20:00.

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών) κ.λπ. και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  1. Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.
  2. Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
  3. Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
  4. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
  5. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  6. Ειδικώς για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  7. Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:00.
  8. Δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 με προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από τις 7:00 έως τις 20:00.

Σημείο που ενδιαφέρει τον απλό καταναλωτή:

Η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Θα έχει περιθώριο δύο ωρών για να πραγματοποιήσει κάθε εμπορική του συναλλαγή, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Το ΦΕΚ αναφέρει ΚΑΔ που θα παραμείνουν κλειστοί, ενδεικτικά αναφέρονται οι:

  • ΚΑΔ 56.10: 

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης. Εξαιρούνται τα delivery.

Παρομοίως ισχύει και για τους ΚΑΔ 56.21, 56.29, 56.30

  • ΚΑΔ 85.53:Δραστηριότητες Σχολών Ερασιτεχνών Οδηγών
  • ΚΑΔ 93.13:Εγκαταστάσεις γυμναστικής
  • ΚΑΔ 96.09.19.09:Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)

Το λιανικό εμπόριο ανοίγει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και όλοι μας ευχόμαστε να είναι αν όχι οριστικό το άνοιγμα, τουλάχιστον ένας αποδοτικός τρόπος, μελετημένος και ασφαλής τρόπος για την λειτουργία μιας μεγάλης μερίδας καταστημάτων. Φυσικά είναι πολλές και σημαντικές και οι δραστηριότητες που παραμένουν κλειστά. Ελπίζουμε ως τη στιγμή που και αυτές θα ανοίξουν να είμαστε όλοι ασφαλείς και οπλισμένοι με κουράγιο.

 

Αριστείδης Οντούλης

 

Αριστείδης Οντούλης Λογιστής Ά τάξης

 

Σχετικά:

απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.3060/15.1.2021

Share:

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε στο κεντρικό τηλέφωνο της εταιρίας ή συμπληρώνοντας τη Φόρμα Επικοινωνίας.

Επικοινωνία