Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε την επιχείρηση σας!

Παπακυριαζή 31

Λάρισα

info@isologismos.eu

Email

Επιδότησης Παγίων Δαπανών
22 Ιανουαρίου 2021

Επιδότησης Παγίων Δαπανών

Nέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα ο Υπ. Οικονομικών ανέφερε:

Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει καταστεί σαφές, αξιοποιεί και επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και καθεστώτα που του παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ταιριάζουν με την εγχώρια οικονομική και επιχειρηματική πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είχα προαναγγείλει προ εβδομάδων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προχωράμε στην αξιοποίηση του άρθρο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.
Συγκεκριμένα, με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.
Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων.
Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.
Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η δράση σαφέστατα έχει προσανατολισμό στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που κλείσανε λόγω του Covid-19. Δεδομένου όμως πως οι συζητήσεις για το ΕΣΠΑ 2021-2027 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, υπόθεση δική μας είναι πως η εν λόγω δράση, θα έχει τη δομή και τα κονδύλια από το ευρέως γνωστό πρόγραμμα ως ΕΣΠΑ Πτυχιούχων, ένα πρόγραμμα που επιδοτεί 100% των δαπανών νέων επιχειρήσεων. Η άποψη μας αυτή ενισχύεται και από την πράξη: Αρ. Πρωτ. 375 / 78 /Α3 της 21-01-2021, με την οποία επιπλέον προτάσεις καλούνται να στείλουν τα δικαιολογητικά ένταξης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Ένα πρόγραμμα που έχει ακόμη εντάξεις, γιατί να μην δανείσει τα χαρακτηριστικά του στη εν λόγω δράση, μια που από το 2016 που ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος δεν υπήρξαν αντιδράσεις επί του οδηγού.

Πιθανά κονδύλια θεωρούνται τα ενοίκια, δαπάνες ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες προς τρίτους καθώς και κάθε άλλη δαπάνη εμφανίζει περιοδικότητα.

Δεν θεωρούμε πως αναμένεται να δούμε την δομή των περιφερειακών δράσεων, όπου με προγράμματα fast track επιδοτήθηκαν μεν πάλι λειτουργικές δαπάνες αλλά με την μορφή του κεφαλαίου κίνησης.

Ο Ισολογισμός θα παραμείνει δίπλα σας στοχεύοντας να βοηθήσει στην ορθή υλοποίηση του προγράμματος, οπότε και αναμένουμε την δημοσίευση της δράσης.

Αριστείδης Οντούλης

 

Αριστείδης Οντούλης Λογιστής Ά τάξης

 

Σχετικά: Διάφορες Πηγές

Share:

Πρόσφατα άρθρα

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε στο κεντρικό τηλέφωνο της εταιρίας ή συμπληρώνοντας τη Φόρμα Επικοινωνίας.

Επικοινωνία