Πρόκειται για τον τομέα του Fintech την επόμενη μέρα από τα παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα. Πριν από χρόνια υπήρχε διαδομένη η συναλλαγματική, σε ρόλο εμβάσματος, ήρθε η επιταγή, όπου έγινε και δίγραμμη ως δικλείδα ασφαλείας. Τέλη του 1980 αν έρευνα μας είναι σωστή, το πλαστικό χρήμα ήρθε με τις πρώτες πιστωτικές – αναληπτικές κάρτες.
Φτάνοντας στο 2010 έχουμε την ώριμη εμπειρία της ηλεκτρονικής τραπεζικής όπου ο χρόνος συναλλαγών εκμηδενίζεται σε πολλές των περιπτώσεων. Και πλέον, με έναν υπολογιστή στην τσέπη του καθενός από εμάς, υπάρχει άυλη κάρτα για τα διάφορα pass που έτρεξαν, κωδικοί RF όπου οφειλές στο ΚΕΑΟ πληρώνονται άμεσα για όσους έχουν ανάγκη άμεσης ενημερότητας.
Η αναδρομή πλήρης, η τάση σαφής, όμως τί ορισμός δίνεται για το fintech; Ελλείψει ορισμού από νομοθεσία, παρατίθεται ο ορισμός όπως δίνεται στην σελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος:
Ο όρος FinTech καλύπτει κάθε είδος χρηματοοικονομικής καινοτομίας που βασίζεται στην πρόοδο της τεχνολογίας και μπορεί να οδηγήσει σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέες εφαρμογές, διαδικασίες ή νέα προϊόντα, με σημαντική επίδραση στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Πρόκειται δηλαδή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε σύμπραξη με κάποιο τεχνολογικό κέντρο, όπου τα τραπεζικά κυρίως προϊόντα αποκτούν μια τεχνολογική διάσταση, οπότε και οι συναλλαγές είναι πιο γρήγορες, από περισσότερες συσκευές, με πιο εύκολη διαδικασία, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο αυτόματης συμφωνίας τράπεζας με παραγγελίες, κλπ.
Η αρχική λύση, ήταν το τραπεζικό έμβασμα. Αν δε ήταν μεταξύ ίδιας τράπεζας, η κατάθεση φαινόταν άμεσα, όμως αν ήταν διατραπεζική η συναλλαγή, έπρεπε κανείς αν υπολογίσει έξοδα για την κάθε μία τράπεζα, ενώ ζήτημα μπορούσε να τεθεί και το valeur μέχρι να εμφανιστούν τα χρήματα ως διαθέσιμα. Κλασσική τραπεζική συναλλαγή λοιπόν, με χρήση IBAN όπου δυο τραπεζικά ιδρύματα είχαν τριβή χρόνου και κόστος. Πλέον με το IRIS, η ίδια διατραπεζική συναλλαγή γίνεται άμεσα (ακριβώς όσο χρόνο κάνει μια μεταφορά εντός τράπεζας), άνευ κόστους, ενώ πλέον δεν απαιτείται να ξέρει κανείς τον IBAN, ή τον τραπεζικό λογαριασμό του άλλου, μια που αυτό γίνεται άπαξ, ενώ κάθε επόμενη συναλλαγή υλοποιείται μόνο με τη χρήση κινητού αριθμού, ή ΑΦΜ.
Ακούγεται πολύ άνετο, όμως το IRIS όντως σχεδιάστηκε για να απλοποιήσει διαδικασίες. Το IRIS είναι άμεση υποχρέωση για επιχειρήσεις εντός Ιανουαρίου, ενώ είναι διαθέσιμο για εμπορική χρήση (B2B αλλά και B2C) όσο και για C2C, μεταξύ ιδιωτών.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό η καινοτομία των καιρών, αλλά και άλλες λύσεις, όπως οι κάρτες Revolut και Peazy όπου μπορεί κανείς να έχει άυλες κάρτες σε ψηφιακό πορτοφόλι (Apple Wallet, Google Wallet), όπου έχουμε χαρακτηριστικά που δεν υφίστανται στην κλασσική τραπεζική. Έτσι αν κανείς θέλει να πάει ταξίδι από Ελλάδα στην Αγγλία, όπου δηλαδή το νόμισμα είναι άλλο από το €, μπορεί να στείλει από το συμβατικό του λογαριασμό, στο αντίστοιχο της Revolut, χωρίς κόστος συναλλάγματος, χωρίς να απαιτείται να χαθεί χρόνος για αλλαγή συναλλάγματος, όλα άμεσα μέσω του κινητού. Αντίστοιχα η Cosmote με το Peazy, δίνει εκπτώσεις ως κίνητρα για συναλλαγές μέσω της υπηρεσίας. Η Rakuten, η εταιρεία πίσω από την γνωστή εφαρμογή Viber, έχει εισαγάγει στοιχεία fintech στην εφαρμογή Viber.
Ενώ την ώρα σύνταξης του παρόντος άρθρου, διαθέσιμη είναι και υπηρεσία από συνεργασία τράπεζας με επιχείρηση πληροφορικής, όπου τιμολόγια εκδοθέντα μέσω εφαρμογής της δεύτερης, λαμβάνουν κωδικό RF της πρώτης, ενώ η άμεση εξόφληση από τον λήπτη του παραστατικού, δεν θα απαιτεί συμφωνία από τον εκδότη του τιμολογίου, καθώς αυτόματα θα παρακολουθείται η πορεία της εξόφλησης.
Το fintech είναι σε φάση νεογέννητου ακόμη και όταν μιλάμε για τον καταλύτη της τεχνολογίας, σίγουρα μιλάμε για αστραπιαίες εξελίξεις. Άρα ούτε ποιοι θα είναι οι μεγάλοι παίκτες σε δυο χρόνια από σήμερα μπορεί να εικάσει κανείς, ούτε και τη δομή που θα έχουν οι τράπεζες ως τότε, το μόνο βέβαιο είναι πως οι πληρωμές μας θα έχουν περισσότερα κανάλια εξόφλησης, από όσα ίσως πραγματικά να χρειαζόμαστε.
Πολλά τα ερωτήματα, πολλές οι απορίες, ενώ οι απαντήσεις λίγες και μάλλον πρόσκαιρες. Εμείς ως Ισολογισμός, θα μένουμε με τα αυτιά μας ανοιχτά, ώστε να υλοποιήσουμε σωστά όσες λύσεις προσφέρονται και όταν χρειαστεί, μέσω αυτής εδώ της στήλης θα επικαιροποιήσουμε τις γνώσεις και εμπειρίες μας ενώ σίγουρα θα επιστρέψουμε για τις μοιραστούμε.
Αριστείδης Οντούλης Λογιστής Ά τάξης
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε στο κεντρικό τηλέφωνο της εταιρίας ή συμπληρώνοντας τη Φόρμα Επικοινωνίας.
Επικοινωνία